De zorgverzekering kent een eigen risico en een eigen bijdrage. Omdat bij veel behandelingen die wij in onze praktijk uitvoeren beide begrippen voorkomen, leggen we het verschil graag uit.
Eigen risico
Het eigen risico is het bedrag dat u zelf dient te betalen voordat de zorgverzekeraar zorgkosten gaat vergoeden. Het eigen risico geldt alleen voor kosten die u maakt voor zorg en die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Enkele voorbeelden van behandelingen die wij in onze praktijk verrichten en die uit de basisverzekering vergoed worden zijn:
- 75% van een nieuwe volledige prothese
- Reparatie volledige prothese
- Rebasing volledige prothese
Daarnaast zijn er enkele uitzonderingen waarvoor geen eigen risico geldt, zoals een bezoek aan de huisarts of verloskundige. Hier hoeft u niet voor te betalen. In principe heeft elke basisverzekering een eigen risico en is het afsluiten van een basisverzekering voor iedere Nederlander verplicht. Dit betekent dat ook voor iedereen het standaard eigen risico geldt. Sommige mensen kiezen ervoor om het eigen risico te verhogen, zodat de verzekering korting geeft op de premie.
Eigen bijdrage
Soms moet u een eigen bijdrage betalen voor een genees- of hulpmiddel, bijvoorbeeld 25% bij een nieuwe volledige prothese. De eigen bijdrage is dat deel van de rekening, dat u altijd zelf moet betalen. De zorgverzekeraar kan een eigen bijdrage rekenen voor zorg uit de basisverzekering, maar ook uit de aanvullende verzekering. Bij de aanvullende verzekeringen verschilt het per zorgverzekering of u een eigen bijdrage hebt en hoe hoog deze is. Hoe hoog de eigen bijdrage is, staat vermeld in de voorwaarden van uw zorgverzekering. U kunt dit uiteraard ook aanvragen bij de klantenservice van uw zorgverzekeraar.
Allebei betalen
Het kan voorkomen dat u zowel een eigen bijdrage als het eigen risico moet betalen. Maak je zorgkosten waarvoor een eigen bijdrage geldt? Dan betaalt u deze eerst. De rest van de nota wordt verrekend met het eigen risico(als u dat nog niet heeft opgebruikt). Heeft u al wel zorgkosten gemaakt en heeft u geen eigen risico meer? Dan hoeft u alleen de eigen bijdrage te betalen.
Kortom het eigen risico kent een maximum. Dit bedrag dient u altijd eerst aan uw zorgverzekeraar te betalen, voordat deze de zorgkosten voor u gaat vergoeden. Daarentegen verschilt de eigen bijdrage voor zorg per zorgverzekeraar en per verzekeringspakket. Hoeveel eigen bijdrage u betaalt, hangt af van uw behoefte aan zorg waarvoor deze bijdrage geldt.
Aan bovenstaande informatie kunt u geen enkel recht ontlenen. Evenmin kan Siemonsma Tandtechniek aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste en/of onvolledige informatie welke wellicht op deze pagina zou voorkomen.
Siemonsma Tandtechniek is ook te volgen via Twitter, Facebook en YouTube!
